Home > Online Marketing > Verbeter de online vindbaarheid van je onderneming met deze SEO-basics

Verbeter de online vindbaarheid van je onderneming met deze SEO-basics

Verbeter de online vindbaarheid van je onderneming met deze SEO-basics

Wil je dat potentiële klanten jouw social enterprise of duurzame onderneming online beter kunnen vinden? Zorg er dan voor dat de SEO (Search Engine Optimization) van je website in orde is! Met een goed geoptimaliseerde website verschijn je hoger in de organische (dat wil zeggen: niet-betaalde) zoekresultaten. Te ingewikkeld om je SEO zelf te verbeteren? Welnee! Met deze SEO-basistips kom je al een heel eind. 

Optimaliseer elke pagina met een specifieke zoekterm

Op welke zoekwoorden wil je gevonden worden? Dit is de eerste vraag die je jezelf moet stellen voordat je aan SEO begint. Stel je hebt een koffiewinkel met duurzame koffie in Utrecht. Je wilt natuurlijk gevonden worden op je bedrijfsnaam. Dit is niet heel moeilijk, want jouw bedrijfsnaam zit waarschijnlijk in je URL en wordt vaak genoemd op je site. Met deze zoekterm kom je meestal erg hoog in de organische resultaten van Google terecht. Maar veel interessanter is het om op meer algemene termen gevonden te worden, zoals ‘duurzame koffie Utrecht‘ of ‘koffiebonen Utrecht‘. Zo kunnen potentiële klanten die je naam nog niet kennen je ook vinden.  

Kies de juiste zoektermen om hoog te ranken in Google

Om erachter te komen welke zoektermen belangrijk zijn voor jouw website kun je een zoekwoordenonderzoek doen. Zo kom je erachter hoeveel mensen op bepaalde termen zoeken en hoe hoog de concurrentie met andere websites is voor deze zoektermen. Op basis van dit onderzoek kun je content voor je website schrijven. Belangrijke zoekwoorden kunnen bijvoorbeeld categorieën, merken diensten of producten zijn.

Met deze tools kun je inzicht krijgen in het zoekvolume en de concurrentie op de zoekwoorden:

Focus sommige webpagina’s op long tail zoektermen

Short tail zoektermen bestaan uit 4 woorden of minder. Dit zijn meestal zoekwoorden met een hoge concurrentie, zoals ‘duurzame koffie utrecht‘ of ‘koffiebonen utrecht‘. Maar wist je dat 70% van alle zoekopdrachten per jaar in Google bestaan uit long tail zoekopdrachten? Dat zijn zoektermen die bestaan uit meer dan 4 zoekwoorden. Het kan dus handig zijn om een aantal van jouw webpagina’s te optimaliseren met long tail zoektermen. Dit kun je vooral met blogs gemakkelijk realiseren. Rank je blog niet op ‘duurzaam koffiemerk’, maar maak verschillende artikelen omtrent dit thema zoals Waar vind ik duurzame koffie?, Hoe kies je duurzame koffie voor op werk? of 5 tips voor duurzame koffiemerken. 

Gebruik 1 zoekterm per webpagina

Om goed gevonden te worden, moet je de focus van elke pagina leggen op een specifieke zoekterm. Het is onverstandig om meerdere pagina’s met dezelfde zoekterm te optimaliseren, want dan zijn de verschillende pagina’s van je website binnen Google met elkaar aan het concurreren. Hierdoor daal je in de Google-zoekresultaten. Daarom moet je elke pagina waarmee je graag hoog wilt komen te staan in Google, laten ranken op een specifieke zoekterm. 

Beveilig je website met een SSL-certificaat

Staat er in de adresbalk http:// in plaats van https://? Dan is het tijd om je website te versleutelen. Het installeren van een SSL-certificaat zorgt voor een beveiligde verbinding en is voor Google een van de ranking-factoren. Het installeren van een SSL-certificaat is redelijk makkelijk. Vaak kun je dit zelf aanvragen in het controlpanel van je hosting-partij. Kom je er niet uit? Vraag dan of je hostingpartij of een webdeveloper hierbij kan helpen.

Optimaliseer de Google Snippet (via Yoast)

Als jouw website gemaakt is met WordPress (grote kans want WordPress heeft een marktaandeel van meer dan 60%), dan kun je gebruikmaken van de gratis plugin Yoast. Deze plugin helpt je met het opzetten van de basis van SEO. Het belangrijkste wat je met Yoast kan veranderen, is de preview in Google (ofwel de snippet). Ook kun je een focus keyphrase invullen. Binnen Yoast krijg je handige tips om je webteksten te verbeteren voor SEO.

Online zichtbaarheid tips - Google Snippet
Google Snippet This is Gesty

De snippet kun je zien als een tekstueel voorproefje van jouw website. Het is dus de eerste indruk die jouw bezoeker krijgt, daarom is het goed om deze te optimaliseren. Het is ook belangrijk om de snippet te optimaliseren met de juiste zoektermen. Hieronder zie je een snippet van mijn bedrijf This is Gesty. Een snippet bestaat uit een metatitel, URL en metabeschrijving. Deze onderdelen kun je optimaliseren met behulp van Yoast, zodat je preview in Google er precies uitziet zoals jij wilt. 

Tips voor het optimaliseren van je snippet:

  • Verwerk je belangrijkste zoekwoord in de metatitel en de metabeschrijving;
  • Maak de metabeschrijving niet te lang, want anders wordt deze afgekort in Google; 
  • Begin de metatitel met je zoekwoord;
  • Vul een metabeschrijving in voor de belangrijkste pagina’s van je website.
  • Laat de beschrijving aansluiten bij de inhoud van je webpagina. 

Maak gebruik van interne links

Interne links zijn hyperlinks die verwijzen naar andere pagina’s binnen je eigen website. Op deze manier vertel je Google hoe de structuur van je website in elkaar zit. Interne links vertellen ook iets over welke pagina’s het meest belangrijk zijn. Hoe meer interne links naar een specifieke pagina, hoe belangrijker deze pagina is volgens Google. 

Ook maken interne links het makkelijk voor je bezoekers om je website te begrijpen en er doorheen te navigeren, het verhoogt dus de gebruiksvriendelijkheid van je website. Een goed voorbeeld van interne links en gebruiksgemak is Wikipedia. Hier kun je gemakkelijk doorklikken op hyperlinks van verschillende onderwerpen. 

Tot slot bestaat er binnen SEO iets dat Link Juice wordt genoemd. Hiermee wordt de SEO-waarde van een pagina intern doorgegeven aan andere pagina’s. De waarde van een webpagina wordt doorgegeven via een link. Deze waarde kun je zien als een aanbeveling van de ene pagina (of website) naar een andere pagina en is een belangrijke factor in het bepalen van de positie van jouw website in de zoekmachine-ranking. Het is dus verstandig om belangrijke pagina’s op een goede manier aan elkaar te verbinden met hyperlinks.

Meer weten over een betere online vindbaarheid van je onderneming?

Ik geef in mijn blogs praktische tips en tricks om jouw online zichtbaarheid te vergroten. Omdat ik de wereld graag een stukje duurzamer maak, geef ik online marketing advies aan duurzame ondernemers en social enterprises. Lees hier mijn andere tips:

Jouw online marketing uitbesteden?

Ik help diverse klanten het opzetten en uitvoeren van een online marketingstrategie. Ik heb me gespecialiseerd in advertising zoals Facebook-campagnes, Instagram-advertising en Google Ads. Neem contact met me op, dan kunnen we vrijblijvend kennismaken

Over Lisa

Lisa Kippers is onder This is Gesty werkzaam als freelance online marketeer voor mooie merken, goede doelen en social enterprises. Met meer dan 6 jaar ervaring als online marketeer deelt ze hier haar kennis, ervaring en tips. 

Lees hier meer over Lisa.

Volg This is Gesty op social:

Mijn laatste blogs

Mijn duurzame beleidsplan 2022

Mijn duurzame beleidsplan 2022

Duurzaamheid is al een tijd een belangrijk onderwerp voor mij, zowel privé als zakelijk. Maar dit is het eerste jaar dat ik mijn duurzame beleid op...

Op de koffie bij Eemlandhoeve

Op de koffie bij Eemlandhoeve

Aan de rand van Bunschoten-Spakenburg ligt een klein natuurparadijsje. Een groene oase vlak naast de rivier de Eem. Op het erf van de Eemlandhoeve...

Wil je vrijblijvend kennismaken?

Ga dan mee op een natuurtje. Tijdens een wandeling in de natuur leren we elkaar kennen en bespreken we hoe een mogelijke samenwerking eruitziet.