Home > Online Marketing > Slim adverteren op Instagram

Slim adverteren op Instagram

Slim adverteren op Instagram - Timeline-advertentie op Instagram - gericht op betrokkenheid

Wil jij online een groter bereik? Dat kan door te adverteren op Instagram! Zo kun je een flink bereik, meer naamsbekendheid en nieuwe leads realiseren. Er zijn gemiddeld 3,4 miljoen dagelijkse actieve gebruikers op Instagram. Door de verschillende advertentiemogelijkheden  kun je jouw doelgroep op een effectieve manier bereiken. Maar dan moet je wel slim adverteren. Hoe doe je dat? En wat voor advertentiemogelijkheden heb je? Lees snel verder!

Instagram is populair

In Nederland is Instagram een van de snelst groeiende social media platforms. Elke dag zijn er 3,4 miljoen mensen actief op dit platform. Instagram is begonnen in 2010 en is inmiddels onderdeel van Facebook. Op Instagram kun je foto’s en updates delen. Daarnaast is het maken van stories erg populair. Deze stories zijn 24 uur zichtbaar op je account, na deze periode verdwijnt de story automatisch.

Adverteren op Instagram is geschikt voor:

  • Branding 
  • Meer volgers genereren
  • Naamsbekendheid vergroten
  • Promoten van producten
  • Betrokkenheid van je volgers vergroten
  • Bestaande klanten engagen
Slim adverteren op Instagram
Instagram-advertentievoorbeeld

Voordelen adverteren op Instagram

Instagram is een van de weinige social media platforms waar visuele aantrekkelijkheid zo belangrijk is. Instagram-gebruikers zijn visueel ingesteld, ideaal wanneer je jouw mooie merk via video of beelden wilt laten zien.

Een ander belangrijk voordeel van adverteren op Instagram is de hoge betrokkenheid binnen het platform. Uit onderzoek is gebleken dat mensen op Instagram meer interactie hebben met posts dan op andere social platformen (bron: RivalIQ 2021). 

Het bereik op Instagram is groot en de populariteit groeit! Het is allang geen kanaal meer voor alleen jongeren. Instagram’s populariteit groeit onder alle leeftijdsgroepen en daarmee is het een ideaal platform om diverse doelgroepen te bereiken. 

Tot slot is het adverteren op Instagram gemakkelijk als je al op Facebook adverteert. Je hoeft geen apart Instagram-account te hebben om op Instagram te kunnen adverteren. Omdat Instagram onder het moederbedrijf Facebook valt, kun je de Facebook Business Manager gebruiken. Ook kun je daardoor alle Facebook-opties qua doelgroeptargeting gebruiken om op Instagram te adverteren. 

In 3 stappen slim adverteren op Instagram

Met een paar simpele stappen kun je slim adverteren op Instagram. Voor het gemak gaan we ervanuit dat je al een zakelijk Instagramprofiel hebt en je gebruikmaakt van de Facebook Business Manager.

1. Selecteer de juiste campagnedoelstelling

Als je een campagne gaat maken in de Facebook Business Manager is de eerste stap het selecteren van het juiste doel. De selectie van het juiste doel is belangrijk, want dat geeft aan waar het algoritme zich op moet focussen. Wil je graag veel verkeer naar je website, kies dan voor ‘verkeer’. Het algoritme zal je advertenties zo vaak mogelijk tonen aan mensen die geneigd zijn om door te klikken naar je website. Wil je liever dat er veel reacties komen op je advertenties? Kies dan voor ‘betrokkenheid’. Dit doel zorgt ervoor dat de advertentie meer pagina-vind-ik-leuks, reacties, opmerkingen of deelacties krijgt. Je kan kiezen uit 11 doelen, de meest gebruikte zijn: merkbekendheid, verkeer, betrokkenheid, videoweergaven en conversies. 

Slim adverteren op Instagram - campagne doelstelling selecteren
De juiste campagnedoelstelling selecteren

2. Target de juiste doelgroep

Weet je wie de doelgroep is voor jouw campagne? Dan kun je binnen enkele minuten de juiste instellingen selecteren binnen de Facebook Business Manager. De targetingsmogelijkheden om op Instagram te adverteren zijn erg uitgebreid. Er zijn 3 typen doelgroepen die je kan targeten:
1. Algemene doelgroep: je gebruikt basis-targetingsmogelijkheden zoals locatie, leeftijd, geslacht, gedragspatronen en interesses. Je kan bijvoorbeeld targeten op ‘zero waste’ of ‘duurzaamheid’, maar ook heel specifiek op bijvoorbeeld ‘mensen die onlangs zijn verhuisd’. 

2. Aangepaste doelgroepen: deze doelgroepen zijn opgebouwd uit data. Bijvoorbeeld personen die eerder interactie hebben gehad met jouw Instagram-pagina of mensen die jouw website hebben bezocht.

3. Vergelijkbare doelgroepen (lookalikes): dit zijn doelgroepen die vergelijkbare karakteristieken (datapunten) hebben als jouw bestaande doelgroep. Je kan een vergelijkbare doelgroep maken van jouw websitebezoekers. Hiermee kijkt Instagram of er profielen zijn die erg lijken op de profielen die jouw website al hebben bezocht. Je kan daardoor een nieuwe doelgroep bereiken, die hoogstwaarschijnlijk interesse heeft in jouw merk. 

Bij de campagnes die het creëren van awareness als doel hebben, zijn de vergelijkbare doelgroepen vaak een slimme keuze. Ik maak het meest gebruik van aangepaste en vergelijkbare doelgroepen omdat je hierbij gebruikmaakt van specifieke data van je eigen doelgroep. Dit werkt vaak beter dan een brede, algemene doelgroep te selecteren. 

Slim adverteren op Instagram - Timeline-advertentie op Instagram - gericht op betrokkenheid
Voorbeeld van een Timeline-advertentie op Instagram gericht op betrokkenheid

3. Kies een passend advertentieformaat

Nu je het advertentiedoel en de doelgroep hebt geselecteerd, is het van belang om de advertentie op te maken. Op Instagram zijn er 2 belangrijke manier van adverteren, namelijk in de tijdlijn of via Stories. Het Story-gebruik is de afgelopen jaren enorm gestegen. Daarom is alleen adverteren in de timeline een gemiste kans. 

Je kan gebruikmaken van verschillende media om je advertentie vorm te geven. Zo kun je een foto gebruiken (single photo), meerdere foto’s (carrousel) of een video. Carrousel-advertenties zijn vaak erg effectief voor verkeer naar je website en conversies. In een carrousel kun je tot 10 afbeeldingen kwijt, waar de gebruiker doorheen kan swipen. De carrousel kun je inzetten in de tijdlijn maar ook als story.

Instagram Timeline Carrousel
Voorbeeld van een Instagram Timeline Carrousel

Aan de slag met je Instagram-campagne

Wil je ook aan slim adverteren op Instagram, maar kom je er niet helemaal uit? Ik help je graag. Bekijk mijn aanbod of plan een kennismaking in. 

Wil je meer inspiratie op gebied van duurzaamheid en online marketing?

Bekijk dan één van mijn andere blogs:

Over Lisa

Lisa Kippers is onder This is Gesty werkzaam als freelance online marketeer voor mooie merken, goede doelen en social enterprises. Met meer dan 6 jaar ervaring als online marketeer deelt ze hier haar kennis, ervaring en tips. 

Lees hier meer over Lisa.

Volg This is Gesty op social:

Mijn laatste blogs

Mijn duurzame beleidsplan 2022

Mijn duurzame beleidsplan 2022

Duurzaamheid is al een tijd een belangrijk onderwerp voor mij, zowel privé als zakelijk. Maar dit is het eerste jaar dat ik mijn duurzame beleid op...

Op de koffie bij Eemlandhoeve

Op de koffie bij Eemlandhoeve

Aan de rand van Bunschoten-Spakenburg ligt een klein natuurparadijsje. Een groene oase vlak naast de rivier de Eem. Op het erf van de Eemlandhoeve...

Wil je vrijblijvend kennismaken?

Ga dan mee op een natuurtje. Tijdens een wandeling in de natuur leren we elkaar kennen en bespreken we hoe een mogelijke samenwerking eruitziet.