Home > Droom > Op de koffie bij Eemlandhoeve

Op de koffie bij Eemlandhoeve

Moestuin bij Eemlandhoeve

Aan de rand van Bunschoten-Spakenburg ligt een klein natuurparadijsje. Een groene oase vlak naast de rivier de Eem. Op het erf van de Eemlandhoeve kun je vergaderen, slapen bij de boer in de pipowagen of lodge én genieten van lokaal eten uit de moestuin in hun proeflokaal. Tijdens een korte vakantie in Nederland bezochten we deze mooie biologische boerderij. Een inspirerende plek voor mijn eigen toekomstplannen, waar ik je graag wat meer over vertel. 

Wandeling over het erf van Eemlandhoeve

Bij aankomst hebben we eerst gewandeld over het groene terrein. Een fijn stukje natuur waar je helemaal tot rust komt. De goed aangelegde moestuin maakt mij enigszins jaloers. Dit zou ik ook wel willen hebben! Iets verderop, worden we vriendelijk begroet door een vrijwilliger en kunnen in alle rust door de natuur lopen. 

Uitzicht vanaf Eemlandhoeve
Uitzicht vanaf Eemlandhoeve

De boerderij Eemlandhoeve is een dream-come-true voor eigenaar Jan Huijgen, filosoof en boer, die een plek wilde creeren waar boer en burger elkaar ontmoeten en samen nadenken over het belang van duurzaamheid en lokale voedselproductie. 

Op de boerderij besteden ze veel aandacht aan de biodiversiteit op het erf. Ze maken gebruik van een methode die ‘mozaïekbeheer’ wordt genoemd. Wat betekent dat ze het gras niet in een keer maaien, maar juist opdelen in kleinere stukken. Zo ontstaat er een natuurlijk evenwicht met weelderige stukken, schaduwrijke stukken en plekken waar insecten kunnen verblijven. Het resultaat is fantastisch: een afwisselend erf met om elke bocht een bijzonder uitzicht. 

Moestuin bij Eemlandhoeve
Moestuin bij Eemlandhoeve

Spontane theeproeverij 

Na onze wandeling nemen we plaats op het terras. Bij het bestellen van koffie en thee vraagt de serveerster of wij misschien wat eigen gemaakte thee willen proberen. Ze vertelt dat ze verschillende kruiden van het erf heeft gedroogd en hiervan zelf thee heeft gemaakt. Wat een goed idee! 

Zo zitten wij tien minuten later aan een spontane theeproeverij. Ze had 6 verschillende soorten thee gemaakt. De mooie grote theepotten roken sterk. Ze waren niet allemaal mijn favoriet, maar er zaten een paar goede combi’s tussen! Vooral die met vlierbloesem was erg lekker. 

Korenbloem

Terwijl wij genieten van een taartje en druk bezig zijn met de theeproeverij, komt Jan Huijgen langslopen. Hij maakte kort een praatje met ons. Erg leuk dat er meteen contact wordt gezocht. Hij eindigt het gesprek met een filosofische vraag: Bij welke natuur voel jij je beter; de aangelegde moestuin of de weelderige natuur zonder behoud? En waarom? Wat meteen stof tot nadenken gaf. 

Even later komt de serveerster terug met nog meer lekkers om te proeven. Ze heeft eigengemaakt snoepjes gemaakt van gedroogde dadels, citroen en overgebleven gedroogd fruit. Wat een heerlijke dag. We voelden ons verwend met de fijne wandeling en al het lekkers. 

Lessen voor mijn droom-plannen

Voor mij is het bezoeken van dit soort locaties en praten met mensen die hun droom hebben verwezenlijkt een mooie manier om zelf lessen te leren. Ik wil graag weten hoe ik het moet aanpakken. Daarom schrijf ik na elk bezoek een aantal lessen op voor mezelf.  

Het bezoek aan Eemlandhoeve vond ik bijzonder. Ik kreeg meteen het gevoel dat ik me thuis voelde. Lekker in de natuur. Wandelend door de natuur voel ik me blij en bedenk ik me dat dit wel erg dicht bij mijn droom komt. De belangrijkste lessen die ik leerde van mijn bezoek zijn:

  • Meerdere inkomstenbronnen en activiteiten zijn cruciaal. Bepaalde onderdelen van deze boerderij mij erg aanspreken. Ik zou het fantastisch vinden om een vergaderruimte te kunnen combineren met natuurbeleving. Daarnaast zou ik niet zo snel een bruiloft of feestlocatie willen hebben. Dit staat voor mij te ver af van de verbinding met de natuur. 
  • Daarnaast zag ik in dat je niet al het geld zelf hoeft te hebben om zoiets te realiseren. Met zakelijke leningen, crowdfunding of investerders kun je dit ook voor elkaar krijgen. 
  • Tot slot kwam ik erachter dat ik nog veel te leren heb, Ik wil graag meer leren over natuurbeheer, moestuinen en ecologisch erf beheer. 
Pipowagen Es bij Eemlandhoeve
Pipowagen Es bij Eemlandhoeve

Het volgende inspiratiebezoek

Ik weet nog niet zeker wat mijn volgende bezoek wordt, maar er staan verschillende locaties op mijn lijstje:

  • Landgoed Proeftuin Roggebotstaete in Dronten
  • De Hoorneboeg in Hilversum
  • Landgoed Rhederoord in de Veluwe

Over Lisa

Lisa Kippers is onder This is Gesty werkzaam als freelance online marketeer voor mooie merken, goede doelen en social enterprises. Met meer dan 6 jaar ervaring als online marketeer deelt ze hier haar kennis, ervaring en tips. 

Lees hier meer over Lisa.

Volg This is Gesty op social:

Meer blogs

Duurzaam ontspullen, hoe doe je dat?

Duurzaam ontspullen, hoe doe je dat?

Ontspullen zorgt voor ruimte in je hoofd en in je huis! Vorig jaar was ik er even een paar maanden helemaal van in de ban. Maar ik wilde niet zomaar...

Duurzaamheid, wat is dat eigenlijk?

Duurzaamheid, wat is dat eigenlijk?

Duurzaamheid is een echt containerbegrip. Aan de ene kant valt er van alles onder, maar soms zegt het ook weer niet genoeg. Ik heb gemerkt dat...

Wil je vrijblijvend kennismaken?

Ga dan mee op een natuurtje. Tijdens een wandeling in de natuur leren we elkaar kennen en bespreken we hoe een mogelijke samenwerking eruitziet.