Home > Duurzaamheid > Mijn ervaring met verpakkingsvrije boodschappen bestellen bij Pieter Pot

Mijn ervaring met verpakkingsvrije boodschappen bestellen bij Pieter Pot

Verpakkingsvrije boodschappen bestellen bij Pieter Pot

Boodschappen doen bij een gewone supermarkt of online bestellen gaat vaak gepaard met grote hoeveelheden plastic. Sinds ik afgelopen zomer ben begonnen met mijn zero waste avontuur, stond verpakkingsvrij boodschappen doen hoog op mijn lijstje! Zelf vond ik het erg lastig om naar verschillende plekken te moeten om mijn boodschappen zonder plastic te kunnen kopen. Kan dat niet anders? Jazeker, met Pieter Pot: de verpakkingsvrije online supermarkt. Lees mijn ervaring met Pieter Pot in mijn blog. 

Kennismaking met Pieter Pot

In de zomer van 2020 ben ik begonnen met mijn zero waste avontuur. Na het lezen van het boek In 6 weken naar zero waste was ik enthousiast begonnen. Ik heb mijn eerste stappen op weg naar zero waste gezet door te focussen op het verminderen van plastic in mijn badkamer.

Al snel wilde ik ook minder plastic afval in mijn keuken. Maar hoe dan? In de ‘normale’ supermarkt is het vrij lastig om plasticvrij boodschappen te kopen. Voor mij was het afgaan van diverse winkels voor mijn zero waste boodschappen nog een brug te ver. Voor mij ging het gemak van boodschappen doen of bestellen op een plek, boven het verminderen van mijn plastic aankopen. 

Ik was blij verrast toen ik in september op Instagram Pieter Pot tegen kwam, een online verpakkingsvrije winkel met meer dan 250 producten. Dit was waar precies waar ik op had gehoopt! Ik heb me dan ook meteen ingeschreven op de wachtlijst.  

“Dagelijks vervuilen we onze planeet met grote hoeveelheden verpakkingsafval. We willen graag minder plastic gebruiken, alleen kost dit voor veel mensen nog veel moeite. De droom van Pieter Pot is verpakkingsvrije boodschappen doen gemakkelijk maken. Het moet dus geen extra tijd, geld of moeite kosten.” – de missie van Pieter Pot

Pieter Pot boodschappen in de gang
De Pieter Pot boodschappen zijn binnen!

Verpakkingsvrije boodschappen laten bezorgen, hoe werkt dat?

Het is erg makkelijk en verschilt eigenlijk weinig met je boodschappen ergens anders online bestellen. Ik leg het uit:

  1. Je bestelt je verpakkingsvrije boodschappen online via de site (volgens mij is er nog geen app). Er is ruim keuze in boodschappen. Zo kun je allerlei droogwaren inkopen zoals rijst, noodles, pasta en ontbijtgranen. Maar er is ook beleg zoals appelstroop, hagelslag, of pindakaas. Ze hebben zelfs allerlei lekkers, wat denk je van chocolade zeezout koekjes of chocolade hazelnoten.
  2. Pieter Pot koopt de producten direct in bij de producent en in bulk. Zij vullen vervolgens glazen weckpotten met jouw boodschappen. Voor de potten en de jutezakken waarin ze vervoerd worden betaal je statiegeld (€2,- per pot en €2,- per jute zak en voor het retourneren wordt €1 circulaire retourkosten ingehouden per retourzending.).
  3. Bij de volgende bestelling nemen ze de lege potten weer mee en krijg jij je statiegeld weer terug. Je hoeft de weckpotten niet schoon te maken, met het statiegeld zorgen ze ook voor dat de potter weer schoon zijn. Wel zo makkelijk!
Pieter Pot in de keukenkast
Alle verpakkingsvrije boodschappen van Pieter Pot in de keukenkast

Mijn ervaring met Pieter Pot

Op 8 september 2020 heb ik me ingeschreven, toen waren er nog 11.064 wachtenden voor me. Maar die lijst hadden ze binnen no time weggewerkt. Want een paar maanden later kon ik een account aanmaken. In de eerste week van januari heb ik mijn eerste bestelling geplaatst. 

Met enthousiasme heb ik mijn eerste bestelling in ontvangst genomen. De bezorger van de PostNL Food was vriendelijk en vroeg netjes of ik nog potten kon teruggeven of dat dit mijn eerste bestelling was. Het was mijn eerste bestelling, dus hij kon gelijk weer door. 

Verpakkingsvrije booschapppen: hazelnoten
Verpakkingsvrije booschapppen: hazelnoten

Doordat de potten in mooie glazen weckpotten zitten, zie je zo wat er in de pot zit en hoeveel er nog over is. De potten zien er niet alleen fantastisch uit, het eten wat erin zit is ook erg lekker. Zo ben ik heel erg fan van de chocolade hazelnoten en de wasabi erwten! 

Ook over naar verpakkingsvrije boodschappen?

Op het moment heeft Pieter Pot al 9.000 klanten en staan er meer dan 15.000 op de wachtrij. Maar schrik niet, ze laten elke dag nieuwe mensen toe. Hoe sneller je je inschrijft, hoe eerder je je boodschappen zero waste kan inkopen. Ik vind het een prachtig duurzaam alternatief voor mijn boodschappen. En doordat de vraag omhoog gaat, komen er steeds meer producten bij. 

Deze blog is trouwens op geen enkele manier gesponsord. Ik ben gewoon erg onder de indruk van Pieter Pot en deel graag mijn enthousiasme! 

Meer lezen over mijn reis naar duurzaamheid?

Over Lisa

Lisa Kippers is onder This is Gesty werkzaam als freelance online marketeer voor mooie merken, goede doelen en social enterprises. Met meer dan 6 jaar ervaring als online marketeer deelt ze hier haar kennis, ervaring en tips. 

Lees hier meer over Lisa.

Volg This is Gesty op social:

Mijn laatste blogs

Mijn duurzame beleidsplan 2022

Mijn duurzame beleidsplan 2022

Duurzaamheid is al een tijd een belangrijk onderwerp voor mij, zowel privé als zakelijk. Maar dit is het eerste jaar dat ik mijn duurzame beleid op...

Op de koffie bij Eemlandhoeve

Op de koffie bij Eemlandhoeve

Aan de rand van Bunschoten-Spakenburg ligt een klein natuurparadijsje. Een groene oase vlak naast de rivier de Eem. Op het erf van de Eemlandhoeve...

Wil je vrijblijvend kennismaken?

Ga dan mee op een natuurtje. Tijdens een wandeling in de natuur leren we elkaar kennen en bespreken we hoe een mogelijke samenwerking eruitziet.