Home > Duurzaamheid > Mijn eerste stappen op weg naar zero waste

Mijn eerste stappen op weg naar zero waste

Zero Waste - Happy Soap en soap lift

Mijn reis naar zero waste is in 2020 echt begonnen. Ik wist al een tijd lang dat ik daar iets mee wilde, maar het leek me erg lastig. Hoe doe je dat? Waar begin je? En hoe kom je af van al dat plastic? Het boek In 6 weken naar zero waste heeft me geholpen de eerste stappen te zetten. De meeste kosten weinig moeite of geld. En zoals de auteur van het boek Kate zegt: alle stapjes richting zero waste helpen!

Waar te beginnen?

Tijdens het lezen van het boek werd ik me steeds bewuster van de enorme hoeveelheid afval die je in je huishouden produceert. Overweldigend! Elk brood zit in een plastic zak, theezakjes gooi je na 1 keer gebruiken weg, wattenstaafjes gooi je meteen weg na gebruik en ga zo maar door. Het duizelde me: :  in de supermarkt zag ik alleen nog maar plastic. Waar te beginnen met mijn reis naar zero waste? Om niet ontmoedigd te raken, begon ik met kleine stapjes wat betreft mijn boodschappen, want dat kan ik overzien. Daarnaast besloot ik om de badkamer meteen grondig aan te pakken, omdat dit voor mij overzichtelijker was qua plastic verbruik.

Kleine stappen: boodschappen

Wat ik nu al doe tijdens het boodschappen doen:

 • Zoveel mogelijk groenten kiezen zonder plastic
 • Katoenen tas/herbruikbare tas meenemen
 • Herbruikbare vershoudzakjes meenemen (voor boontjes of losse broodjes)
 • Kiezen voor karton of glas-verpakking i.p.v. plastic
 • Ik heb voor het eerst onze olijfoliefles opnieuw laten vullen bij de Oil & Vinegar 
Shampoo bar van Happy Soaps en een soap lift om de shampoo bar goed op te bewaren

Grote stappen in de badkamer

Mijn keuze om de badkamer aan te pakken was snel gemaakt. Ons plastic verbruik in de badkamer vond ik makkelijker te overzien en de oplossingen hiervoor waren relatief eenvoudig. Maar waar begin je dan? Ik wilde niet meteen allemaal nieuwe dingen kopen om bestaande spullen te vervangen. Dus het leek me slim om eerst op te ruimen. Ontspullen. Ik kwam erachter dat ik heel veel spullen in de badkamer had staan die ik nauwelijks gebruik. Een deel van mijn shampoo heb ik weggegeven aan een vriendin. Veel zette ik voor een klein bedrag op Marktplaats, zodat de waarde van het product wordt doorgegeven. Bijna alles was binnen een paar weken verkocht. Met dit geld besloot ik wat nieuwe zero waste producten te kopen:

 • Shampoobars, dit is een shampoo met een solide structuur zonder verpakking. Ik kocht mijn eerste shampoobars bij de Lush, maar ben nog wat blijer met die van de Happy Soaps omdat ze zo mooi schuimen en lang meegaan.
 • Herbruikbaar wattenstaafje van de Lastswap gekocht bij Bag-again
 • Herwasbare wattenschijfjes van de Holland & Barrett
 • Gezichtsreinigingsbar van de Lush
 • Tandpastatabletjes van Denttabs
 • Wc-papier van de Good Roll, zonder plastic verpakking

Zero waste next level

De volgende stap die ik wil gaan zetten is mijn schoonmaakmiddelen voor zero waste varianten vervangen. Voordat ik met zero waste begon, kocht ik vaak al eco-producten of producten die minder schadelijk zijn voor de natuur. De volgende producten gebruik ik nu in de badkamer: 

 • Ecologische wc-reiniger
 • Seepje wasmiddel met de schil van de Sapindus mukorossi vrucht, ook wel de wasnotenboom genoemd ūüôā 
 • Etherische olie van Seepje in plaats van wasverzachter voor een heerlijke ruikende was
 • Seepje allesreiniger
 • Herwasbare stofdoekjes ooit gekregen van mijn moeder

Lang niet alle producten zijn zero waste maar het zijn al wel bewuste keuzes. Daarom ga ik deze producten eerst opmaken voordat ik een complete zero waste-variant ga kopen. Of zelf maken! Want dat kan ook met citroenzuur, natuurazijn en baking soda. Dat wil ik de komende tijd graag gaan testen.

Daarnaast heb ik natuurlijk tal van producten die niet zo goed zijn voor het milieu en we al jaren in de kast hebben staan, van ontvetters tot schimmelverwijderaars (omdat onze vorige badkamer snel schimmel kreeg). De komende periode ga ik ook kijken hoe ik die kwijt kan raken en vervangen. 

Zero waste bevalt mij wel!

Het verminderen van mijn afval in de badkamer is erg goed gelukt. Ik let nu bewust op waar mijn plastic afval vandaan komt en probeer een alternatief te vinden. Door elke paar weken een kleine aanpassing door te voeren, heb ik nu al een stuk minder plastic afval uit de badkamer. Ik ben heel blij met de aanpassingen tot nu toe. 

Is zero waste of less waste ook iets voor jou?

Als je ook stappen wilt maken om minder afval te genereren, dan is mijn advies om dit in kleine stapjes te doen. Pak eerst de kleine dingen aan die niet al te veel moeite kosten. Als een product op is, Google dan even naar een zero waste oplossing. Vaak zijn er goede alternatieven te koop die op de lange termijn goedkoper zijn. 

In onze maatschappij vind ik het redelijk pittig om helemaal zero waste te gaan. Ik ben daarom voor de term less waste, want elk verschil telt!

Voor tips en advies over less waste:

Bekijk ander blogs over duurzaamheid:

Over Lisa

Lisa Kippers is onder This is Gesty werkzaam als freelance online marketeer voor mooie merken, goede doelen en social enterprises. Met meer dan 6 jaar ervaring als online marketeer deelt ze hier haar kennis, ervaring en tips. 

Lees hier meer over Lisa.

Volg This is Gesty op social:

Mijn laatste blogs

Mijn duurzame beleidsplan 2022

Mijn duurzame beleidsplan 2022

Duurzaamheid is al een tijd een belangrijk onderwerp voor mij, zowel privé als zakelijk. Maar dit is het eerste jaar dat ik mijn duurzame beleid op...

Op de koffie bij Eemlandhoeve

Op de koffie bij Eemlandhoeve

Aan de rand van Bunschoten-Spakenburg ligt een klein natuurparadijsje. Een groene oase vlak naast de rivier de Eem. Op het erf van de Eemlandhoeve...

Wil je vrijblijvend kennismaken?

Ga dan mee op een natuurtje. Tijdens een wandeling in de natuur leren we elkaar kennen en bespreken we hoe een mogelijke samenwerking eruitziet.