Home > Online Marketing > Hoe werkt online adverteren?

Hoe werkt online adverteren?

Blog: Hoe werkt online adverteren?

Of je ze nu irritant vindt of niet, online advertenties zijn een drijvende kracht in de online wereld. Het internet is niet meer uit ons leven weg te denken. We zitten gemiddeld 98 minuten per dag op social media en raken in de stress als onze WiFi het niet doet. Door deze verslaving aan internet zijn online advertenties erg populair. Jaarlijks stijgt het budget dat wordt gespendeerd aan online advertenties. Maar hoe werkt online adverteren? En wat zijn de mogelijkheden om jouw doelgroep te bereiken? In dit artikel leg ik het graag uit.

Hoe gaat online adverteren in zijn werk?

Het idee van online adverteren lijkt makkelijk: adverteerders betalen uitgevers van online media voor het tonen van een advertentie. In de basis werkt het hetzelfde als offline advertenties. Een advertentie op de voorpagina van een krant is duurder dan een advertentie op de 10e pagina van diezelfde krant. Op dezelfde manier bepaalt de plek en het formaat van online advertenties ook deels de kosten ervan . Maar bij online adverteren komt nog veel meer kijken. De mogelijkheden zijn talloos. Zo zijn er telkens nieuwe manieren van adverteren of nieuwe platformen beschikbaar. Ook worden er verschillende afrekenmodellen gebruikt om tot advertentiekosten te komen.

Welke online advertentiekanalen zijn er? 

Online advertenties kunnen op veel verschillende plekken getoond worden en in veel verschillende formaten. Zo kun je adverteren binnen zoekmachines, op bijna alle social media kanalen en op talloze websites. Online advertenties hebben – afhankelijk van de plaatsing – ook verschillende formaten. Denk aan videoadvertenties, tekstuele advertenties of complexe geanimeerde advertenties waarin interactie mogelijk is. De mogelijkheden van online advertenties zijn groot, hieronder een paar voorbeelden. 

Zoekmachine advertenties (SEA)

Google bezit het  grootste online advertentiekanaal: zoekmachine advertising. Via Adwords kun je adverteren in de zoekmachine van Google. Je koopt advertentieruimte in boven en onder de organische zoekresultaten door in een veiling te bieden op zoektermen. 

De tegenhanger van Adwords is Bing Ads en is onderdeel van Microsoft. Door te adverteren met Bing kun je mensen bereiken die de zoekmachine Bing of Ecosia gebruiken. 

Online adverteren op Google Ads - tekst advertentie voor een soap bar
Voorbeeld van een tekst-advertentie op Google

Social advertising

Adverteren op social media is een erg populaire vorm van online adverteren. Op de meeste social kanalen kun je adverteren, zoals op Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest , Snapchat en TikTok. Elk platform heeft zijn eigen voor- en nadelen. Maar het belangrijkste voordeel aan adverteren op social media zijn de uitgebreide targeting-mogelijkheden.

Online advertentie op Instagram van Solidaridad
Voorbeeld van een video-advertentie op Instagram

Display advertising 

Met display advertenties kun je banners tonen op miljoenen websites. Op bijna alle grote websites is het mogelijk om via banners te adverteren, denk aan Nu.nl, Marktplaats.nl, Weeronline.nl of Buienalarm.nl. Een groot voordeel van display advertising is dan ook het uitgebreide bereik dat je hebt. Display kun je ook inkopen via Google Ads, het zogenoemde Google Display Netwerk heeft een bereik van 83% onder internetgebruikers. 

Hoe werkt online adverteren? Display advertentie op Nu.nl van ANWB
Voorbeeld van een display advertentie van ANWB op Nu.nl

Wat kosten online advertenties?

Naast de verschillende soorten advertenties zijn er ook meerdere manieren om advertentiekosten te bepalen. De meest gebruikte afrekenmodellen zijn: 

  • Cost per Click (CPC): bij Cost Per Click betaalt de adverteerder per klik. Het voordeel hiervan is dat alle zichtbare vertoningen zonder klik gratis zijn. Je betaalt alleen als er daadwerkelijk interactie heeft plaatsgevonden. In Google Ads is CPC de norm. 
  • Cost per Mille (CPM): bij Cost Per Mille betaalt de adverteerder een bedrag per duizend keer dat de advertentie vertoond is. De focus ligt hier op zichtbaarheid en naamsbekendheid en niet op een directe actie. Dit afrekenmodel wordt vaak gebruikt bij display advertenties.
  • Cost per Acquisition (CPA): dit afrekenmodel wordt ook wel eens Cost per Sale genoemd. De adverteerder betaald als er daadwerkelijk een aankoop is voortgekomen uit de advertenties. CPA wordt vooral gebruikt bij affiliate marketing. 

Hulp nodig bij online adverteren?

Als je wilt beginnen met online adverteren kunnen de uitgebreide mogelijkheden je misschien een beetje afschrikken. Heb je nog vragen? Of wil je een keer sparren? Ga dan met mij mee op natuurtje om kennis te maken. Ik weet zeker dat we met goede online advertenties jouw duurzame merk kunnen laten groeien. 

Lees mijn andere blogs over online adverteren

Over Lisa

Lisa Kippers is onder This is Gesty werkzaam als freelance online marketeer voor mooie merken, goede doelen en social enterprises. Met meer dan 6 jaar ervaring als online marketeer deelt ze hier haar kennis, ervaring en tips. 

Lees hier meer over Lisa.

Volg This is Gesty op social:

Mijn laatste blogs

Mijn duurzame beleidsplan 2022

Mijn duurzame beleidsplan 2022

Duurzaamheid is al een tijd een belangrijk onderwerp voor mij, zowel privé als zakelijk. Maar dit is het eerste jaar dat ik mijn duurzame beleid op...

Op de koffie bij Eemlandhoeve

Op de koffie bij Eemlandhoeve

Aan de rand van Bunschoten-Spakenburg ligt een klein natuurparadijsje. Een groene oase vlak naast de rivier de Eem. Op het erf van de Eemlandhoeve...

Wil je vrijblijvend kennismaken?

Ga dan mee op een natuurtje. Tijdens een wandeling in de natuur leren we elkaar kennen en bespreken we hoe een mogelijke samenwerking eruitziet.