Home > Duurzaamheid > Gratis stappen die je kan zetten om te verduurzamen

Gratis stappen die je kan zetten om te verduurzamen

Gratis stappen die je kan zetten om te verduurzamen

Een van de grootste misvattingen is dat duurzaamheid per definitie duur is. In mijn ogen gaat duurzaamheid vaak om bewuste keuzes maken. Lang niet al deze keuzes hoeven geld te kosten. Ik geloof erin dat kleine beetje helpen. Want met de kleine beetjes, geef je het goede voorbeeld. En een goed voorbeeld, doet goed volgen! Doe jij mee? Met deze gratis stappen zet je je in voor een duurzamere wereld. 

Zet je CV-ketel van 80 graden naar 60 graden

Mijn zusje gaf mij het goede advies om eens te kijken naar de website Zetmop60.nl. Op deze handige website kun je binnen no-time een video vinden die je uitlegt hoe je je cv-ketel een paar graden lager kan zetten. De meeste cv-ketels staan automatisch op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar ze werken efficiënter op 60ºC! Door de ketel op een lagere temperatuur te zetten scheelt dit veel gas en dus CO2. En maak je geen zorgen, je huis blijft even comfortabel qua temperatuur en je hoeft ook niet bang te zijn voor een koude douche.  

Gratis stappen die je kan zetten om te verduurzamen - zetmop60

Zeg vaker nee

Nee zeggen is een hele makkelijke manier om te verduurzamen. Want als je nee zegt tegen freebees, flyers of wegwerpproducten, dan laat je zien dat jij het hier niet mee eens bent. Als iedereen nee zou zeggen tegen het plastic rietje in je ijsthee, dan zal de verkoper dit niet blijven aanbieden. 

Dit inzicht heb ik geleerd uit het boek Zero waste in 6 weken van Kate Arnell. Toen ik het las besefte ik opeens hoe vaak je spullen gratis krijgt, die je niet of nauwelijks gebruikt. Denk aan een sample parfum of een flyer met een tijdelijke kortingscode. Het zijn vaak spullen die je niet nodig hebt en waar je weinig aan hebt. Ik zeg daarom nu steeds vaker nee. Zoals met onze nee/nee sticker op je brievenbus. Zo kun je gedag zeggen tegen ongewenste folders en flyers!

Koop minder spullen

Wist je dat de meeste verborgen impact zit verborgen in de productie van spullen?* Door minder spullen te kopen, kun je dus bijdragen aan een betere wereld. Je verkleint hiermee jouw impact op de aarde enorm! 


Vooral elektronica heeft een grote impact. Probeer dus zo lang mogelijk te gaan met jouw telefoon, televisie of headset. Gaat er iets kapot? Probeer het eerst te repareren. Mocht je echt iets nodig hebben, kijk dan eerst of je het tweedehands of refurbished kan kopen. 

Gratis stappen die je kan zetten om te verduurzamen

Minimaliseren & ontspullen

Minimaliseren of ontspullen betekent niet dat je alles zomaar moet weggooien. Maar door focus te leggen op de spullen die echt belangrijk zijn voor jou, kun je bepalen welke spullen een tweede leven kunnen krijgen bij een andere eigenaar. Je kan je spullen weggeven aan bekenden. Zo heb ik 15 boeken weggegeven aan mijn moeder en zusje. Daarnaast kun je je spullen op Marktplaats zetten of verkoop oude kleding via Vinted. Op deze manier kun je zelfs geld verdienen! Als je echt niet weet wat je met je spullen aanmoet, zet het dan op de gratis weggeef-pagina’s op Facebook of doneer het aan een lokale kringloop. Er zal zeker iemand blij zijn met de spullen die jij niet meer gebruikt! 

Gratis stappen om te verduurzamen: Bonus-tips 🙂

Er zijn nog genoeg andere budgetvriendelijke manieren om de wereld een duurzame plek te maken. Hier nog een paar bonus-tips!

  1. Draag je steentje bij met vrijwilligerswerk 

In plaats van geld te doneren aan een goed doel dat werkt aan duurzaamheid, is een praktische manier van duurzame stappen zetten om je tijd te investeren. 

  1. Eet minder vlees en dierlijke producten

Door elke weer bewust te kiezen wat je eet, maak je ook een duurzame keuze. Kies vaker voor geen vlees en minder dierlijke producten of helemaal top, ga voor een vegan-dieet! 

  1. Plant groen in je tuin

Oke, de aankoop van planten of bloemen kost wat geld. Maar het vergroenen van je tuin heeft een positieve impact op het milieu. In de zomer zorgt een groene tuin voor verkoeling en het hele jaar door zorgt het voor betere afwatering van regenwater. 

  1. Raap zwerfvuil op

Wist je dat als elke Nederlander 1 stuk zou oprapen, dat er dan binnen enkele dagen het moeilijk wordt om zwerfvuil te vinden?

Heb jij tips voor mij om gratis te verduurzamen?

Welke gratis stappen om te verduurzamen ken jij? Stuur je tips over via mijn contactpagina of stuur een bericht je via Instagram of LinkedIn.

Ontdek hier meer inspiratie op gebied van duurzaamheid

Over Lisa

Lisa Kippers is onder This is Gesty werkzaam als freelance online marketeer voor mooie merken, goede doelen en social enterprises. Met meer dan 6 jaar ervaring als online marketeer deelt ze hier haar kennis, ervaring en tips. 

Lees hier meer over Lisa.

Volg This is Gesty op social:

Mijn laatste blogs

Mijn duurzame beleidsplan 2022

Mijn duurzame beleidsplan 2022

Duurzaamheid is al een tijd een belangrijk onderwerp voor mij, zowel privé als zakelijk. Maar dit is het eerste jaar dat ik mijn duurzame beleid op...

Op de koffie bij Eemlandhoeve

Op de koffie bij Eemlandhoeve

Aan de rand van Bunschoten-Spakenburg ligt een klein natuurparadijsje. Een groene oase vlak naast de rivier de Eem. Op het erf van de Eemlandhoeve...

Wil je vrijblijvend kennismaken?

Ga dan mee op een natuurtje. Tijdens een wandeling in de natuur leren we elkaar kennen en bespreken we hoe een mogelijke samenwerking eruitziet.