Home > Duurzaam Ondernemen > Goed je geld uitgeven

Goed je geld uitgeven

Goed je geld uitgeven

Wil jij de wereld net als ik een beetje duurzamer en beter achter later? Dat kan heel gemakkelijk met keuzes die je elke dag maakt: met je portemonnee. Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om goed je geld uit te geven. Met elke geld-keuze die je maakt, kun je een steentje bijdragen aan een betere wereld. In deze blog geef ik aan wat er mogelijk is en waar ik zelf enthousiast van word. 

Investeer je geld via crowdfunding

Goed je geld uitgeven kan gemakkelijk door mee te doen aan crowdfunding. Ik investeer regelmatig in crowdfunding-projecten van bijvoorbeeld Lendahand en  en PlusPlus. Zij investeren in ondernemers in ontwikkelingslanden. Als het project is afgerond krijg je je geld weer terug en kun je opnieuw investeren in een ander project. De twee crowdfundingprojecten verschillen iets van elkaar, dat leg ik hieronder uit:

Lendahand

Bij Lendahand kun je investeren in ondernemers in ontwikkelingslanden en ontvang je tot 7% rente per jaar. Het werkt erg gemakkelijk. Stap 1. Je kiest een project dat bij je past. Mijn hart ligt nog steeds bij Cambodja waar ik een aantal jaren geleden een tijdje heb gewoond en dus investeer ik in projecten in Cambodja. Zodra het project volledig is gefinancierd, krijg je in gelijke delen je inleg terugbetaald inclusief rente. Wil je ook investeren bij Lendahand, maak dan gebruik van deze kortingscode: AFT3-GUA4-9D43. Dan ontvangen we allebei €25,- om te investeren in een project. 

PlusPlus

Een ander mooi platform waar je je geld kan investeren voor iets goeds is PlusPlus. Dit platform is gestart in samenwerking met Solidaridad, Cordaid en Lendahand. Het verschil met Lendahand is dat PlusPlus bijdraagt aan de wat kleinere ondernemers in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Ze lenen je geld uit aan ondernemers in de agrarische sector en in de voedselketen. Je investeert daarmee in nieuwe banen en voedselproductie. 

Groot verschil tussen Lendahand en PlusPlus is dat je geen rente ontvangt. Maar omdat je investeert in nieuwe banen en duurzame voedselproductie, wordt jouw geld toch meer waard.

Beleg je geld duurzaam

Bij de Triodos heb ik een beleggersrekening geopend en beleg ik in verschillende fondsen. 

De Triodos Bank belegt alleen in bedrijven die een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Ik beleg in verschillende fondsen zoals de Pioneer Impact Fund en de Global Equities Impact Fund. Met beleggen krijg ik meer rendement dan op mijn spaargeld. Win-win situatie dus!

Als je liever zelf in de hand hebt waar je je geld in wilt investeren, dan kun je ook bij DeGiro een beleggersrekening openen.  

Bouw een duurzaam pensioen op 

Ook je pensioen kun je duurzaam opbouwen. Zelf zit ik sinds kort bij Bright Pensioen. Zij beleggen duurzaam en elke deelnemer is mede-eigenaar. Hoe tof! En door pensioen op te bouwen als zzp’er kun je belastingvoordeel krijgen.

Ben je in loondienst? Dan kun je ook bij Bright Pensioen terecht. Zo kun je zelf baas zijn over je pensioen en deze duurzaam inzetten. 

Compenseer jouw C02-uitstoot

Een andere leuke manier van je geld inzetten voor iets goed is door het te investeren in de aanbouw van nieuwe natuur. Op deze manier kun je (een deel van) jouw CO2-uitstoot compenseren. Er zijn meerdere partijen die investeren in vergroeningsprojecten zoals Trees For All of Justdiggit

Aan het einde van dit jaar wil ik uitrekenen wat mijn zakelijke C02 uitstoot is en deze vervolgens compenseren door te doneren aan een van deze partijen. 

Bankier bij een duurzame bank

Weet jij wat jouw bank doet met het geld dat je op je rekening hebt staan? Waar jij jouw geld op de bank zet, kan enorme impact hebben. Uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer in 2019 bleek dat er Nederlandse banken zijn die in wapenhandel investeren. Ook investeren veel banken nog in fossiele energiebedrijven. Dat kan wat mij betreft echt niet meer.  

Daarom zit ik bij de Triodos Bank, zij investeren alleen in duurzame bedrijven en groene energie. Op de Eerlijke Geldwijzer kun je het beleid van jouw bank vergelijken met andere banken. Wil je overstappen, dan weet ik uit ervaring dat dit zo is gepiept! 

Goed je geld uitgeven: doneer het!

Een van de makkelijkste manier van goed doen met je geld is door goede doelen te steunen met een eenmalig of maandelijks bedrag. Ik doneer elke maand €10,- aan een goed doel  naar keuze. Ik vind het leuk en belangrijk om zelf te kiezen aan welk goede doel ik deze keer doneer. 

Hoe groen zijn jouw geldzaken?

Er zijn tal van manieren om goed je geld uit te geven. Zelf ben ik erg geïnteresseerd in geld en duurzaamheid. Zo ben ik ervan overtuigd dat je geld kan verdienen en tegelijkertijd duurzaam bezig kan zijn. Maar ik geloof ook dat beleggen in duurzame bedrijven een goede manier is om duurzaamheid nog meer op de kaart te brengen en een hoog rendement kan halen. Maak jij ook bewuste keuzes met je (spaar)geld? Ik ben heel benieuwd!

Wil je meer lezen over duurzaamheid en wat mij inspireert? Lees dan een van mijn andere blogs:

Over Lisa

Lisa Kippers is onder This is Gesty werkzaam als freelance online marketeer voor mooie merken, goede doelen en social enterprises. Met meer dan 6 jaar ervaring als online marketeer deelt ze hier haar kennis, ervaring en tips. 

Lees hier meer over Lisa.

Volg This is Gesty op social:

Mijn laatste blogs

Mijn duurzame beleidsplan 2022

Mijn duurzame beleidsplan 2022

Duurzaamheid is al een tijd een belangrijk onderwerp voor mij, zowel privé als zakelijk. Maar dit is het eerste jaar dat ik mijn duurzame beleid op...

Op de koffie bij Eemlandhoeve

Op de koffie bij Eemlandhoeve

Aan de rand van Bunschoten-Spakenburg ligt een klein natuurparadijsje. Een groene oase vlak naast de rivier de Eem. Op het erf van de Eemlandhoeve...

Wil je vrijblijvend kennismaken?

Ga dan mee op een natuurtje. Tijdens een wandeling in de natuur leren we elkaar kennen en bespreken we hoe een mogelijke samenwerking eruitziet.