Mijn droom is om in de toekomst de verbinding tussen mens en natuur te versterken op een fysieke locatie. Denk aan een landgoed of boerderij waar ik mensen een ‘thuis’ in de natuur kan aanbieden. In deze blogs wil ik jullie daarom meenemen in mijn zoektocht om mijn droom te verwezenlijken. Ik ga op pad om ondernemers, bedrijven en locaties te bekijken die lijken op mijn droombaan/leven. In deze blog deel ik mijn ervaring na een dag meelopen bij social enterprise Landgoed Nuwenhuys in Breda.
Goede match
In het voorjaar van 2021 nam Annina van Logtestijn contact met me op. Een oud-collega had mij aangeraden voor wat online marketing werkzaamheden voor haar Stichting Maatschappelijke Activiteiten Nuwenhuys. De match tussen ons had niet beter kunnen zijn.
Stichting Maatschappelijke Activiteiten Nuwenhuys is een sociale onderneming zonder winstoogmerk. Landgoed Nuwenhuys bestaat uit 9 hectare grond, die ze inzetten voor het bevorderen van de interactie tussen mensen met en zonder een beperking. Het landgoed bestaat uit een moestuin, pluktuin een landwinkel en binnenkort een vakantieverblijf en vergaderlocatie.
Dit komt dus heel dichtbij de droom die ik sinds vorig jaar in mijn hoofd heb! Ik was meteen enthousiast en Annina ook. Een week later begon onze samenwerking al.

Op bezoek bij Dagverrijking op Nuwenhuys
Na elke maanden te hebben samengewerkt was het de hoogste tijd om Nuwenhuys en de Dagverrijking met mijn eigen ogen te bekijken. Ik had enorm zin om langs te gaan. Ook al was het een maandagochtend en regende het hard.
Nadat ik zo’n 10 minuten had gefietst om Breda uit te komen, opende het landschap zich. Ik nam de fietsroute door het Markdal. Een prachtig gebied, waar ik zelfs in de regen, enorm van heb genoten. De beek De Mark kronkelt door de weilanden en je hoort de vogeltjes fluiten. Aan de overkant zie je af en toe prachtige huizen staan.
Bij binnenkomst op het landgoed werd ik verwelkomd door een groep mensen die druk in de keuken bezig was met het afwegen van aardbeien en rabarber. Er werd rabarber-aardbeien jam gemaakt en iedereen draagt zijn steentje bij.
Annina vertelde dat de mensen in de dagbesteding op heel veel manieren worden betrokken bij het landgoed. De taken die ze verrichten zijn verschillend en passend bij hun niveau.
Zo verwelkomen ze bezoekers, helpen ze in de keuken met het maken van producten of werken ze in de moestuin of helpen ze de dieren met eten geven.

Waarom een sociale onderneming?
Annina’s zoon Philip heeft het WolfHirschhorn Syndroom, waardoor hij meervoudig beperkt is. Enkele jaren geleden kwamen Annina en haar man Jean-Marie op het idee van een dagbesteding met intensieve zorg en begeleiding voor mensen met een verstandelijke beperking. Het moest een plek zijn waar mensen met en zonder beperking elkaar ontmoeten en inspireren. Zo ontstond Dagverrijking op Nuwenhuys.
Vanaf november 2021 gaat de Dagverrijking open in de Vlaamse Schuur die nu nog in aanbouw is. Er zal minimaal 1 zorgbegeleider zijn op 3 mensen met een beperking, met daarnaast stagiairs en vrijwilligers. Deze intensieve begeleiding zorgt ervoor dat iedereens talenten tot bloei komen.
Van idee naar werkelijkheid
Annina legde uit dat hun idee van de dagbesteding al bestond voordat ze een locatie hadden gevonden. Ze waren nog niet actief op zoek naar een locatie, toen ze via via te horen kregen dat een Rijksmonumentale langgevelboerderij in het buitengebied van Breda te koop stond.
De locatie paste perfect bij hun idee voor een dagbesteding met intensieve zorg en begeleiding voor mensen met een verstandelijke beperking. En een paar maanden later, in 2016, zijn Jean-Marie en Annina eigenaar geworden van de boerderij.

Vervolgens zijn ze begonnen met het aanvragen van vergunningen en het verder uitwerken van de plannen. Het duurde nog 2 jaar voordat alle vergunning in orde waren. Vervolgens konden ze beginnen met de verbouwing. Sinds 2018 wonen Annina en Jean-Marie in de boerderij.
De multi-inzetbaarheid van de Vlaamse Schuur
Jean-Marie en Annina gebruiken verschillende inkomstenbronnen om de intensieve zorg te financieren. Naast de zorgbudgetten vanuit de overheid halen ze inkomsten uit o.a. de verhuur van de Vlaamse Schuur. Deze is nu in aanbouw en zal vanaf 1 november 2021 beschikbaar zijn. Hier kunnen mensen vergaderen, in een vakantiehuis verblijven met aangepaste voorzieningen, een workshop of rondleiding volgen of lokale producten uit de landwinkel kopen.

Lessen voor mijn droom-plannen
Voor mij is het bezoeken van dit soort locaties en praten met mensen die hun droom hebben verwezenlijkt een mooie manier om zelf lessen te leren. Ik wil graag weten hoe ik het moet aanpakken. Daarom schrijf ik na elk bezoek een aantal lessen op voor mezelf.
De belangrijkste lessen van mijn bezoek aan landgoed Nuwenhuys:
- Je moet gewoon beginnen. Wat mij opviel in het gesprek met Annina is hoe belangrijk het is om jouw idee gewoon op papier te zetten en verder uit te werken. Het hoeft allemaal niet perfect te zijn, zolang je maar telkens kleine stappen zet om dingen uit te werken.
- Hulp is heel belangrijk. Annina gaf aan dat er altijd wel klusjes zijn in en om het huis. Vrijwilligers of (betaalde) hulp zijn dus altijd welkom. Het lukt je niet om alles alleen te doen.
- Om alles in goede banen te krijgen is het belangrijk om goed te kunnen delegeren en te werken aan je managing-skills. Er zijn 100 dingen tegelijk die moeten gebeuren of wat mensen willen weten. Goed om je hoofd koel te houden.

Mijn volgende bezoek
Binnenkort schrijf ik een blog over een Eemlandhoeve, waar ze veel aandacht besteden aan biodiversiteit en circulair natuurbeheer. Door verschillende plekken te bezoeken en mensen te spreken hoop ik meer duidelijkheid te vinden voor mezelf om mijn droom concreter te maken.