Home > Duurzaamheid > Duurzaam ontspullen, hoe doe je dat?

Duurzaam ontspullen, hoe doe je dat?

Duurzaam ontspullen, hoe doe je dat?

Ontspullen zorgt voor ruimte in je hoofd en in je huis! Vorig jaar was ik er even een paar maanden helemaal van in de ban. Maar ik wilde niet zomaar iets weggooien. Ik wilde duurzaam ontspullen. Het leverde me veel plezier op, ik kon er andere mensen mee blij maken en ik had meer ruimte in mijn hoofd en minder om op te ruimen in huis. Lees snel verder om te kijken of jij ook blij wordt van duurzaam ontspullen.

Wat is ontspullen? 

Ontspullen en opruimen is niet hetzelfde. Bij ontspullen neem je afscheid van dingen. Dit betekent niet dat je het per se hoeft weg te gooien. Duurzaam ontspullen is heel gemakkelijk en kan op verschillende manieren, zoals weggeven, verkopen, doneren, repareren of upcyclen. 

Maar waarom zou je ontspullen?

Er is divers wetenschappelijke onderzoek geweest dat aantoont dat een opgeruimd huis zorgt voor minder stress, meer rust en meer levensvreugde. Voor mijzelf gaf het erg veel ruimte en rust in mijn hoofd. Al die spullen die je in huis hebt liggen kosten aandacht. Je moet de spullen schoonmaken, ze ‘horen’ op een bepaalde plek in huis en roepen soms ook frustraties op (die lade met troep, waar je niets in kan vinden). Hoe minder spullen, hoe meer mentale ruimte. 

Beginnen met duurzaam ontspullen

Voor mij was het in het begin vrij lastig om te beginnen met ontspullen. Ik hecht veel waarde aan herinneringen, kleding en spullen. Mijn inspiratie om te ontspullen kwam uit meerdere hoeken. Ik las het boek ‘Verlangen naar Minder’ van Jelle Dereckx, op Netflix kwam de documentaire ‘Minimalism: a documentary about the important things’ voorbij en ik las online veel over het onderwerp. Ik werd al vaker naar van de gedachte dat ik ‘iets nieuws’ moest kopen. Het gevoel dat je moet shoppen om jezelf blij te maken of omdat je het verdiend hebt. Ik kreeg het inzicht dat ik alleen de spullen nodig heb die echt belangrijk voor me zijn. Spullen waar ik blij van word. Al het andere is overbodig. Het was tijd om die theorie in de praktijk te gaan brengen. 

Ontspullen per categorie

Deze tip heb ik van Marie Kondo. Vaak beginnen mensen met het opruimen en ontspullen van een specifieke kamer. Maar per categorie voelde voor mij veel logischer. Zo zag ik meteen hoeveel spullen ik in totaal had van iets (kleding of boeken). En kon ik ook beter zien dat ik zoveel spullen niet nodig  heb om blij te zijn. 

Hieronder de eerste 3 categorieën van spullen die ik heb ontspuld 🙂

Boeken

Ik besefte me dat ik erg veel boeken had die ik al jaren rondslingerden. Bij elke verhuizing had ik een zware doos met boeken die meeging van huis naar huis. Maar ik las ze eigenlijk niet meer. Natuurlijk zijn er boeken die waarde hebben omdat ze een goed inzicht geven of omdat ze gekocht zijn op een bijzonder moment. Maar een heel groot deel van mijn boeken lag langzaam te vergaan. Dat vond ik zonde. Deze goede boeken moesten gelezen worden, niet langzaam onder het stof verdwijnen. Ik heb daarom een deel van de boeken weggeven aan mijn zusje en mijn moeder. Een ander deel heb ik verkocht via Marktplaats. Het overige deel heb ik aan een minibieb in de buurt gedoneerd. Ik heb alleen de boeken bewaard waar ik echt blij van wordt. Die liggen nu op een plank, als een soort galerij van bijzondere boeken 🙂

Kleding

Aan de hand van de Marie Kondo techniek heb ik al mijn kleding uitgezocht. Alle kleding waar ik niet blij van werd, heb ik apart gelegd. Dit waren kledingstukken die net niet goed meer zaten, miskopen waren of die niet meer goed bij mij paste. Ook deze kleding heb ik aangeboden aan vrienden en familie. Een deel heb ik verkocht via Vinted (mocht je nog wat leuks zoeken, kijk hier). Tot slot heb ik een deel van de kleding ingeleverd bij een textielcontainer van Sympany. 

Herinneringen

Dit was voor mij de moeilijkste categorie. Ik had een grote doos met kaarten, brieven, souvenirs, foto’s en prullaria waar ik mooie herinneringen aan had. Door deze doos heen gaan kostte me veel tijd, want bij elk dingetje had ik wel een herinnering. Toch heb ik veel kunnen opruimen. Dit komt doordat ik besefte dat de leuke herinnering ook zonder het ding bestaat. Daarnaast zie ik nu in dat ik de meeste blijheid al heb gekregen op het moment dat ik het kaartje kreeg van iemand. Door me dit telkens te beseffen, kon ik gemakkelijker loslaten.  

Een andere handige tips is om een foto te maken van de herinnering. Hierdoor kun je de herinnering digitaal bewaren en kun je het fysieke object loslaten. 

Duurzaam ontspullen in ‘t kort

Geef ook een nieuw leven aan je spullen! Zo kun je gemakkelijk duurzaam ontspullen: 

  • Weggeven. Geef spullen weg aan vrienden/familie/collega’s. Want misschien is iemand anders er wel heel blij mee. 
  • Verkopen. Er zijn veel manieren om spullen te verkopen, zoals via Marktplaats of op Facebook. Kleding kun je gemakkelijk verkopen via Vinted of bij Appel & Ei.
  • Doneren. Breng spullen naar de kringloop of je overgebleven boeken naar een lokale minibieb. 
  • Repareren. Sommige spullen voelen als troep omdat ze stuk zijn. Maar met een kleine reparatie kunnen ze er misschien nog wel jaren tegenaan! 

Ontdek andere duurzaamheidstips

Over Lisa

Lisa Kippers is onder This is Gesty werkzaam als freelance online marketeer voor mooie merken, goede doelen en social enterprises. Met meer dan 6 jaar ervaring als online marketeer deelt ze hier haar kennis, ervaring en tips. 

Lees hier meer over Lisa.

Volg This is Gesty op social:

Mijn laatste blogs

Mijn duurzame beleidsplan 2022

Mijn duurzame beleidsplan 2022

Duurzaamheid is al een tijd een belangrijk onderwerp voor mij, zowel privé als zakelijk. Maar dit is het eerste jaar dat ik mijn duurzame beleid op...

Op de koffie bij Eemlandhoeve

Op de koffie bij Eemlandhoeve

Aan de rand van Bunschoten-Spakenburg ligt een klein natuurparadijsje. Een groene oase vlak naast de rivier de Eem. Op het erf van de Eemlandhoeve...

Wil je vrijblijvend kennismaken?

Ga dan mee op een natuurtje. Tijdens een wandeling in de natuur leren we elkaar kennen en bespreken we hoe een mogelijke samenwerking eruitziet.