Home > Duurzaamheid > Deze documentaires over duurzaamheid hebben mij geïnspireerd

Deze documentaires over duurzaamheid hebben mij geïnspireerd

Deze documentaires over duurzaamheid hebben mij geïnspireerd

Over de jaren heen heb ik veel goede en inspirerende documentaires over duurzaamheid gezien. Maar er zijn er een paar die mij zijn bijgebleven en die mij echt hebben geïnspireerd om duurzamer te leven. Na het zien van Cowspiracy ben ik gestopt met vlees eten en na A Plastic Ocean heb ik geen wegwerp-bestek of -bordjes gekocht. Wie weet inspireren deze docu’s jou ook! 

The True cost (2015)

Deze documentaire gaat over de kledingindustrie en is een van de eerste documentaires die ik heb ervaren als een echte eye-opener. De kledingindustrie heeft een enorme impact op milieu en de gezondheid van arbeiders. De prijs die wij betalen voor fast fashion is absurd. In deze docu laten ze zien wat de werkelijke kosten van kleding is.

Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014)

documentaires over duurzaamheid: Cowspiracy
Documentaires over duurzaamheid: Cowspiracy

Na het zien van deze docu ben ik gestopt met het eten van vlees. Het was echt een eye-opener voor mij. Zelf ben ik opgegroeid op de boerderij en zag dat mijn vader veel zorg droeg voor zijn varkens en biggen, dus bij mij ging het argument van ‘zielig voor de dieren’ er niet echt in. Maar in Cowspiracy werd duidelijk gemaakt hoe groot de klimaat-impact is van de agrarische sector, namelijk minstens 18% van alle broeikasgassen! Daarnaast is de agrarische sector ook verantwoordelijk voor heel veel waterverspilling. Het produceren van 1 kilo vlees kost gemiddeld 15.000 liter water. Ze eindigen hun docu met de oproep om plantaardig te eten. Deze docu was voor mij de reden om mijn dieet aan te passen. Voor jou ook? Kijk op de officiële website van Cowspiracy voor meer feiten.

A plastic ocean (2016)

documentaires over duurzaamheid: A plastic ocean
Documentaires over duurzaamheid: A plastic ocean

Een paar jaar geleden had ik op een zondagochtend zin om een documentaire te kijken. Bijna niets vermoedend zette ik deze docu aan op Netflix. De prachtige blauwe beelden van de oceaan en de walvis trokken me meteen aan. Ik had niet verwacht dat deze documentaire me zo zou aangrijpen. Dat wegwerp plastic slecht was, dat wist ik, maar ik wist niet hoe groot de impact was. De docu zit vol indrukwekkende onderwaterbeelden, maar ook met harde cijfers en schokkende beelden. Vooral de beelden van de dode vissen en vogels met een maag vol plastic zijn me bijgebleven. Een echte aanrader dus! 

No impact man (2009)

In deze documentaire wordt je meegenomen in de uitdaging van Colin Beavan en zijn familie: een jaar lang geen afval produceren. Je denkt misschien: oeh, pittige challenge. Maar het is nog uitdagender als je bedenkt dat Colin in New York woont. Hier is het niet normaal om zelf te koken en worden veel producten in wegwerpformat geproduceerd. Ik vond het leuk om te zien hoe hij de uitdagingen aangaat, van wasbare luiers voor zijn dochtertje tot zijn eten meenemen van de lokale farmers market. Je ziet dat hij een betere connectie heeft met de lokale gemeenschap, dat is erg tof. Deze docu is een van de redenen dat ik zelf ook ben begonnen met zero waste, lees welke stappen ik heb genomen in mijn blog.

Chasing Coral (2017)

Docu's duurzaamheid: Chasing Coral
Docu’s duurzaamheid: Chasing Coral

Vanaf het begin van de docu wordt je meegenomen in de prachtige onderwaterwereld, waar ze helaas een nare ontdekking doen. De opwarming van de aarde draagt bij aan het verbleken van koraal. Je ziet in de beelden hoe het ooit zo prachtige levendige koraal langzaam verdwijnt. Na het zien van Chasing Coral was ik echt onder de indruk en best verdrietig. Het is heel jammer om te zien dat een van de mooiste en biodiverse plekken in het water, langzaam aan het verdwijnen zijn. Maar het is ook een direct oproep om nu in te grijpen, zodat we het resterende koraal kunnen redden!

Okja (2017) 

Oké dit is geen echte documentaire, maar toch heeft deze film grote indruk op mij gemaakt. Deze Koreaanse film gaat over een jong meisje, genaamd Mija die opgroeit op het platteland en bevriend raakt met een groot en zachtaardig dier; Okja. Dit lieve beest is een soort genetisch gemanipuleerd supervarken en wordt ontvoerd door een machtige multinational. Het laat de duistere kant van de bio-industrie en de slechte omstandigheden voor de dieren zien. Het gaat van een schattige familiefilm naar een maatschappijkritische film. Erg indrukwekkend!  

Welke documentaires over duurzaamheid hebben jou geïnspireerd?

De meest recente documentaire over duurzaamheid die ik heb gezien was A Life on Our planet van Sir David Attenborough. De beelden zijn indrukwekkend en het benadrukte de urgentie voor mij om te blijven verduurzamen. Maar omdat ik al een tijd met duurzaamheid bezig ben, was deze docu niet een enorme eye-opener voor mij. Welke docu’s hebben op jou indruk gemaakt? Laat het me weten via Instagram of een berichtje! 

Deze docu’s over duurzaamheid staan nog op mijn lijstje:

  • The Story of Stuff
  • Tegenlicht: Groene dromen 
  • De Nieuwe Wildernis
  • The Biggest Little Farm
  • Terra

Wil meer inspiratie op gebied van duurzaamheid?

Bekijk dan mijn blogs:

Over Lisa

Lisa Kippers is onder This is Gesty werkzaam als freelance online marketeer voor mooie merken, goede doelen en social enterprises. Met meer dan 6 jaar ervaring als online marketeer deelt ze hier haar kennis, ervaring en tips. 

Lees hier meer over Lisa.

Volg This is Gesty op social:

Mijn laatste blogs

Mijn duurzame beleidsplan 2022

Mijn duurzame beleidsplan 2022

Duurzaamheid is al een tijd een belangrijk onderwerp voor mij, zowel privé als zakelijk. Maar dit is het eerste jaar dat ik mijn duurzame beleid op...

Op de koffie bij Eemlandhoeve

Op de koffie bij Eemlandhoeve

Aan de rand van Bunschoten-Spakenburg ligt een klein natuurparadijsje. Een groene oase vlak naast de rivier de Eem. Op het erf van de Eemlandhoeve...

Wil je vrijblijvend kennismaken?

Ga dan mee op een natuurtje. Tijdens een wandeling in de natuur leren we elkaar kennen en bespreken we hoe een mogelijke samenwerking eruitziet.