Home > Duurzaam Ondernemen > 7 tips om je kantoor te verduurzamen

7 tips om je kantoor te verduurzamen

tips om je kantoor te verduurzamen

Misschien denk je er niet zo snel aan, maar ook je kantoor is een plek waar je duurzame keuzes kunt maken. Elke week zit je er zo’n 32-40 uur, best veel! Goed dus om te kijken hoe je ook daar op verschillende manieren kunt bijdragen aan een schoner milieu. Met deze 7 tips maak je je kantoor in no time een beetje duurzamer. 

1. Scheid je afval zoveel mogelijk

Het is een kleine moeite, maar hiermee help je wel de natuur. Scheid je afval in aparte bakken. Zet verschillende bakken neer voor oud papier en karton, glas en plastic. Je vuilnisbak gebruik je voor het restafval. Verzamel daarnaast in een lege doos alle lege batterijen, kapotte lampen en kleine elektronische apparaten die niet meer werken. Deze kun je gemakkelijk eens per half jaar inleveren bij de supermarkt. 

2. Gebruik oplaadbare batterijen

Nog beter is het om die lege batterijen niet weg te gooien, maar te kiezen voor oplaadbare batterijen. Ze zijn bij aankoop misschien duurder, maar ze gaan lang mee en zijn dus eigenlijk een stuk goedkoper. Na 6 keer opladen verdienen ze zich al terug! Je bespaart energie en het is goed voor het milieu, want je hebt minder afval. 

3. Struin marktplaats af voor tweedehands spullen 

Heb je een nieuw bureau nodig of meer bergruimte? Marktplaats is the place to be. Er worden dagelijks super veel leuke spullen aangeboden. En met een beetje zoeken, word je al snel verliefd op dat ene vintage kastje dat zo perfect in je kantoor past. 

4. Investeer in duurzaam kantoormeubilair

Als je dan toch echt een nieuw bureau of kast wilt kopen, let dan op het Milieukeur. Want kantoormeubelen voorzien van dit keurmerk zijn duurzaam geproduceerd. En als je voor houten meubels gaat, kies dan voor bamboe. Dit is een heel goed alternatief voor tropisch hardhout, omdat het zo snel groeit. 

5. Gebruik duurzame verlichting

Wist je dat een LED/lamp tot wel 75% minder energie verbruikt dan de halogeenverlichting die je in veel kantoorruimtes ziet? Kiezen voor LED/lampen zorgt dus voor een duurzamer kantoor, maar zorg ook voor een lagere energierekening. Win-win dus!

6. Gebruik minder papier

Is het echt nodig om de agenda van de vergadering uit te printen voor iedereen? Ik kan me hier erg aan ergeren, want meestal belanden deze printjes meteen weer in de prullenbak Gelukkig is het steeds meer de norm om minder te printen en meer online te doen. Zo kun je Small PDF gebruiken om gemakkelijk een elektronische handtekening te zetten.

Moet je toch echt iets printen? Dan zijn deze tips handig: 

  • Print dubbelzijdig
  • Gebruik dit eco-friendly print lettertype (gratis te downloaden!)
  • Hergebruik oude velletjes papier voor aantekeningen of een brainstormsessie
  • Gebruik papier met een FSC of PEFC keurmerk, dat is zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd

7. Kies voor duurzame thee (of koffie)

In elk kantoor wordt veel koffie en thee gedronken. Kies daarom voor een duurzaam merk. Hierbij een paar van mijn favoriete thee-merken aanraden:

Ik drink zelf geen koffie, maar ik weet wel dat Cafe del Mar Fairtrade koffie en koffiemachines verkoopt aan bedrijven en horeca. Voor elke verkochte kilo koffie, doneren ze €0,75 aan projecten van Solidaridad.

Extra tip tips om je kantoor te verduurzamen: gebruik je eigen mok in plaats van wegwerpbekers

Pak niet elke keer een nieuwe wegwerpbekertje, maar neem een favoriete mok van huis mee. 

Wil je meer tips om duurzaam te werken?

Is duuraam ondernemen ook iets voor jou?

Misschien wel! Lees hier waarom ik met This is Gesty ben begonnen. Of bekijk wat ik versta onder duurzaamheid.

Over Lisa

Lisa Kippers is onder This is Gesty werkzaam als freelance online marketeer voor mooie merken, goede doelen en social enterprises. Met meer dan 6 jaar ervaring als online marketeer deelt ze hier haar kennis, ervaring en tips. 

Lees hier meer over Lisa.

Volg This is Gesty op social:

Mijn laatste blogs

Mijn duurzame beleidsplan 2022

Mijn duurzame beleidsplan 2022

Duurzaamheid is al een tijd een belangrijk onderwerp voor mij, zowel privé als zakelijk. Maar dit is het eerste jaar dat ik mijn duurzame beleid op...

Op de koffie bij Eemlandhoeve

Op de koffie bij Eemlandhoeve

Aan de rand van Bunschoten-Spakenburg ligt een klein natuurparadijsje. Een groene oase vlak naast de rivier de Eem. Op het erf van de Eemlandhoeve...

Wil je vrijblijvend kennismaken?

Ga dan mee op een natuurtje. Tijdens een wandeling in de natuur leren we elkaar kennen en bespreken we hoe een mogelijke samenwerking eruitziet.