Home > Online Marketing > 5 redenen waarom je meer tijd in de natuur moet spenderen

5 redenen waarom je meer tijd in de natuur moet spenderen

5 redenen waarom je meer tijd in de natuur moet spenderen

Het is tegenwoordig heel normaal geworden om veel tijd binnen door te brengen. Of je nu onderweg of aan het werk bent, zo’n 90% van onze tijd spenderen we binnen. Ik merkte dat ik door een rondje in de natuur te wandelen meer rust krijg in mijn hoofd. Dat is niet zomaar zo, er is namelijk veel wetenschappelijk onderzoek die de positieve effecten van meer tijd in de natuur aantoont. Hieronder beschrijf ik 5 redenen waarom je meer tijd in de natuur zou moeten spenderen. 

De impact van natuur op de mens

Robert Ulrich onderzocht in de jaren ’80 als een van de eerste de relatie tussen groen en gezondheid. Hij liet zien dat patiënten die na een galblaasoperatie uitzicht hadden op groene bomen sneller herstelden dan zij die op een stenen muur uitkeken. Sinds dit onderzoek zijn er talloze onderzoeken geweest naar de helende werking van natuur. Een paar opvallende positieve effecten van meer tijd in de natuur staan hieronder.

1. Minder stress

Door in de natuur te zijn kun je je stressniveau verlagen! In Japan doen ze aan bosbaden, oftewel Shinrinyoku. Het is de kunst van het verbinden met de natuur. De eerste keer dat ik dit hoorde was ik meteen verliefd. Wat een mooi woord! Het baden in het bos zorgt voor een lager stressniveau en minder negatieve gevoelens. Er wordt al bijna 20 jaar wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van bossen op de mensen. 

Uit dit onderzoek blijkt dat proefpersonen een verlaagde hartslag, lagere cortisolniveau en lagere bloeddruk hadden na een bezoek aan de natuur in vergelijking met de controlegroep die naar de stad gingen. Ze concluderen dat natuur een preventieve helende werking heeft op de mens. 

2. Betere gezondheid

Jolanda Maas concludeert in 2005 dat het percentage groen in een wijk significant bijdraagt aan de gezondheid van mensen. Mensen die in groenere wijken leven zijn gezonder. Daarom is het belangrijk om juist in de stad meer ruimte te maken voor natuur. 

3. Betere gemoedstoestand

Volgens een onderzoek uit 2017 zorgt contact met de natuur voor een verbetering van de gemoedstoestand. Ze onderzochten zelfs dat het geen verschil maakt of je in de zomer of in de winter de natuur in gaat. De effecten zijn even positief, zelfs in de winter! 

Een ander leuk onderzoek toont aan dat een groene omgeving kan bijdragen aan een vermindering van de door bewoners ervaren geluidsoverlast. (A.M. Dzhambov & D.D. Dimitrova, 2015). Meer groen betekent dus minder last van geluid. 

4. Goed voor je geheugen

De natuur helpt je geheugen. Er zijn veel verschillende studies die dit aantonen. In een studie van Berman, Jonides en Kaplan (2008) kregen de deelnemers de taak om een aantal willekeurige getallen te herhalen aan de onderzoeker, maar in omgekeerde volgorde. Vervolgens werd de groep in tweeën gedeeld. De ene groep maakte een wandeling door een drukke straat, de andere door een bomentuin. Wat denk je? De groep die in de natuur wandelde presteerde 20% beter op de geheugentest! 

5. Minder angstig

Wandelen in de natuur is ook goed om minder angstig te worden. Het onderzoek van Bratman, Daily, Levy en Gross (2015) toont aan dat mensen die 50 minuten door de natuur wandelen, een stuk minder angstig zijn. Ook zij zien dat het geheugen van de deelnemers beter werkt. 

Thuis de positieve effecten van groen ervaren?

De voordelen van de natuur op de mens zijn groot! Zowel voor je geestelijke gezondheid, je lichamelijke gezondheid en je algemene welzijn. Wist je dat je niet perse de natuur hoeft op te zoeken om de helende werking ervan te ervaren? 

Thuis een natuurfilm kijken heeft ook een positief effect. Net als het in huis halen van planten (zelfs kunstplanten voor de mensen zonder groene vingers). Het effect van echt de natuur in gaan is groter dan het thuis bekijken of ervaren, maar het helpt alsnog! 

Ga jij ook meer tijd in de natuur spenderen?

Uit eigen ervaring weet ik hoe fijn het is om in een bos te wandelen, te voelen en gewoon te zijn. Ik kom altijd positiever terug van een wandeling in het bos. Ervaar jij dat ook? 

Kennis maken?

Mocht je ook zo blij worden van de natuur en heb je hulp nodig op gebied van online marketing? Laten we dan samen op een natuurtje gaan om elkaar in de natuur te leren kennen.

Over Lisa

Lisa Kippers is onder This is Gesty werkzaam als freelance online marketeer voor mooie merken, goede doelen en social enterprises. Met meer dan 6 jaar ervaring als online marketeer deelt ze hier haar kennis, ervaring en tips. 

Lees hier meer over Lisa.

Volg This is Gesty op social:

Mijn laatste blogs

Mijn duurzame beleidsplan 2022

Mijn duurzame beleidsplan 2022

Duurzaamheid is al een tijd een belangrijk onderwerp voor mij, zowel privé als zakelijk. Maar dit is het eerste jaar dat ik mijn duurzame beleid op...

Op de koffie bij Eemlandhoeve

Op de koffie bij Eemlandhoeve

Aan de rand van Bunschoten-Spakenburg ligt een klein natuurparadijsje. Een groene oase vlak naast de rivier de Eem. Op het erf van de Eemlandhoeve...

Wil je vrijblijvend kennismaken?

Ga dan mee op een natuurtje. Tijdens een wandeling in de natuur leren we elkaar kennen en bespreken we hoe een mogelijke samenwerking eruitziet.