In mijn reis naar een meer duurzaam leven heb ik veel gelezen over dit onderwerp. Ik wil graag alles in me opnemen aan informatie. Zo kan ik steeds beter keuzes maken en heb ik duidelijker voor ogen wat duurzaamheid voor mij betekent, én wat ik zelf kan doen. Voor mij zijn deze 5 boeken over duurzaamheid een echte inspiratie geweest.
De verborgen impact – Babette Porcelijn
Dit boek staat voor mij op nummer 1. Het is een echte eye-opener. Babette laat je de ‘verborgen impact’ zien van bijna alles in je leven. Met veel visueel leuke en aantrekkelijke grafieken, tekeningen en cijfers maakt ze duidelijk hoe je duurzame keuzes kan maken. Zo kun je beter minder met de auto gaan dan je zorgen maken over de microbeads in shampoo. En heeft wat je eet (plantaardig, seizoensgebonden of vlees) een veel grotere impact op onze planeet dan de plastic verpakkingen in de supermarkt. Het is een heel praktisch boek met veel tips die je meteen in praktijk kunt brengen. Het laatste hoofdstuk laat zien hoe je je eigen impact in kaart kunt brengen en daarmee aan de slag kunt gaan.
In 6 weken naar Zero Waste – Kate Arnell

Wil je afval en verspilling verminderen in huis? Dan is dit boek een echte aanwinst! Kate geeft veel praktische tips en wijze lessen en spreekt uit eigen ervaring hoe het is om de overstap naar duurzame opties te maken. Kate geeft een duidelijk uitleg over de basisprincipes van zero waste die opgesteld zijn door Bea Johnson: refuse, reduce, reuse, recycle, rot. Als toevoeging gebruikt Kate nog 2 principes: repair en react. Deze principes gaven mij een goed inzicht in waar ik kleine stapjes naar minder afval kon zetten. Zo stuur ik nu al mijn ongewenste post retour in plaats van deze bij het oud papier te gooien. Ik zeg nu nee tegen flyers en freebees, want hoe vaak heb je daar nu echt iets mee gedaan? Het boek staat boordevol praktische tips, van zero waste boodschappen doen tot composteren. Het is een stap-voor-stap gids naar een zero-waste-leven. Maar je hoeft niet perfect te zijn! Ook gewoon iets minder afval produceren helpt al enorm. Zo heb ik dat ook gedaan. Want in onze maatschappij is het wel redelijk pittig om helemaal zero waste te gaan. Ik ben daarom voor de term less waste. Wat ik na het lezen van dit boek heb gedaan, lees je in mijn blog mijn eerste stappen naar zero waste.
Hoe gaan we dit uitleggen – Jelmer Mommers
Klimaatverandering lijkt een moeilijk te vatten begrip. Maar Jelle Mommers, journalist bij De Correspondent, kan heel helder verwoorden wat een veranderend klimaat betekent voor onze planeet. In zijn boek neemt hij je mee naar de mogelijke toekomst als we niets doen aan klimaatverandering en milieuvervuiling en wat er gebeurt als we deze problemen wel aanpakken. Het is een fijn boek om te lezen, juist omdat het positief en hoopvol is. Ook staan er goede data en harde cijfers in, waarmee je een discussie kan aangaan. En lees je over hele inspirerende vormen van activisme, zoals divestment. Het van de hand doen van investeringen omdat je morele of politieke bedenkingen hebt. Zo kun je jouw pensioenfonds oproepen om niet te investeren in de fossiele industrie. Een echte aanrader dus dit boek!
Dit is een goede gids – Marieke Eyskoot

Dit boek kreeg ik cadeau van mijn oud-collega’s bij WeLikeMilk, het mediabureau waar ik een tijd heb gewerkt. Ze wisten dat ik veel met duurzaamheid bezig was en dit was het perfecte cadeau. Het boek staat vol tips om duurzame keuzes te maken. Marieke vertelt over duurzame initiatieven en merken die op de markt zijn. Het is een boek dat leest als een lifestyle-magazine. Je bladert erdoorheen en komt telkens andere onderwerpen en merken tegen. Mijn persoonlijke favoriete hoofdstukken/onderdelen waren: kleding en accessoires, eten (bewaren) en wonen.
Verlangen naar minder – Jelle Derckx
In dit boek neemt Jelle Derckx je mee op zijn zoektocht naar een bewust en duurzaam leven. Hij vertelt een persoonlijk verhaal met veel, voor mij, herkenbare situaties en gedachten. Ik heb het boek dan ook in een paar dagen verslonden. Jelle geeft praktische tips, refereert naar andere inspirerende boeken en vertelt over hoe hij zijn hele leven heeft omgegooid. Hij laat zien dat als je focust op wat echt belangrijk is voor jou, je vanzelf een bewuster en duurzamer leven gaat leven. Ik vind zijn manier van denken erg inspirerend. Daarom heb ik ook flink wat notities gemaakt tijdens het lezen van het boek, die ik nog regelmatig bekijk.
Jelle blogt op Growthinkers, een blog over persoonlijke groei, duurzaamheid en minimalisme. Ook een echte aanrader om te volgen!
Boeken over duurzaamheid op mijn wishlist
Ik ben nooit een enorme boekenwurm geweest, maar sinds ik bezig ben met duurzaamheid ga ik helemaal op in boeken over duurzaamheid en lees ik er meerdere tegelijk. Ik heb daarom ook nog voldoende boeken op mijn wishlist staan:
- Zero Waste Project – Jessie en Nicky Kroon
- Ooit aten we dieren – Roanne van Voorst
- Sapiens – Yuval Noah Harari
- How not to die – Dr. Greger
- Plastic Soup Atlas van de Wereld – Michiel Roscam Abbing
- Meer door minder – Joshua Becker
- CO2-neutraal ondernemen, zo doe je dat! – Rob van der Rijt
- Weg ermee – Dennis Storm
Welke boeken over duurzaamheid kun jij mij aanraden? Laat het weten via Instagram of Facebook of stuur een berichtje via de mail.